Guidet tur til 10 000 år gamle jettegryter i Galtneset

Vi tar deg med til Norges største samling av jettegryter, dannet under siste istid for over 10 000 år siden! Og mens svartkjelen koker opp, forteller vi deg hva som skjedde med det gamle handelsstedet Galtneset og Opløfjorden som en av landets rikeste sildefjorder.

Sesong: 1. april - 15. desember.
Tidsbruk: 3-5 timer guidet tur.
Antall personer: 1-12 personer.
Pris: Se detaljer og priser.

Nyttig informasjon: Informasjon om turen og Setran Gård, før vi starter. I turen inngår 3 – 5 timer med guide. Guiden er med på hele turen. Det serveres kaffe fra svartkjel i Galtneset. Deltakerne tar med egen nistepakke og drikke. Stien går delvis over myr (fuktig mark)

Turbeskrivelse

Turen starter ved Setran Gård, og stien følger stort sett den gamle markavegen (handelsvegen) til Galtneset. Når vi ankommer Storhaugen får vi oppleve en panormautsikt over Opløfjorden og storhavet Folla, før vi går ned til jettegrytene. Her kan vi «jakte på» jettegryter i alle størrelser og fassonger. Felles for alle er at de er rimelig runde i formen, men dybde og størrelse i diameter varierer stort. Vi tar en orientering om dannelsen av jettegryter og hvorfor de ligger akkurat her.

Vi fortsetter ned til fjorden og Galtnesvika, som er en fantastisk rullesteinsstrand. Denne strandtypen har også sin naturlige forklaring. Vi beveger oss nå gjennom et åpent kulturlandskap som skjøttes av grå Trøndersauer til østsiden av Galtneset, hvor restene av det gamle handelsstedet ligger. Her tar vi oss en rast, og koker kaffe på svartkjel. Vi nyter egen medbragt niste.

Mens vi venter på at kaffen koker, forteller vi om historien til det gamle handelsstedet Galtneset og Opløfjorden som en av landets beste sildefjorder. Hvordan gikk det med silda og Galtneset?

Når vi er klar for det, rusler vi tilbake til Setran Gård.

Les mer om jettegrytene:

Jettegrytene på Galtnes

Galtneset natur og kultursti tar deg med til Norges største samling av Jettegryter. Ved Storhaugen, kun 2 kilometer fra Setran, kan du utforske mer enn 100 jettegryter i ulike størrelser og fasonger - dannet under istiden for over 10.000 år siden.

Info

Turinfo

Guidet vandring
Middels
4 km
3-5