Gårdsbesøk og kontakt med dyr

Eksklusivt møte med dyrene på Setran Opplevelsesgård !

Vi tilbyr omvisning og kontakt med dyrene. Du kan bli med vertskapet på en omvisning, hvor du kan få hilse på og kose med dyrene. Du må sikkert flytte litt på høna for å sjekke om hun har lagt egg. Tar du med geitrams inn til geitene, blir du satt stor pris på! Grisene er nysgjerrig på alle som stikker innom, og er eksperter på å løsne skolisser. Du får dessuten muligheten til å hilse på kaniner, ender, sauer med lam, katter, hunder og islandshestene Halur og Blossi.

Sesong: 1. mai - 15. september.
Tidsbruk: 1-2 timer.
Antall personer: Maks 5.
Pris: Se detaljer og pris

Omvisningen oppleves av mange som eksklusivt, siden maksimum størrelse på gruppen er 5
personer. Her er det ingen trengsel, bare stillhet, ro, harmoni og masse kos. Vi bruker den tiden som
trengs. Vi deler gjerne gode historier fra gården og det livet vi har valgt å leve som småbrukere.
Vi stikker også innom stabburet hvor vi har vårt lille gårdsutsalg. Her får du blant annet kjøpt skinn av
den utryddingstrua sauerasen vi har på gården «Grå Trønder».

Du kan få mye ut av en dag på gården

Vi har grillplass med bord og benker hvor dere kan grille/spise medbrakt mat. Benytt dagen til å kjenne på stillheten, roen og harmonien som preger gårdsmiljøet. Det er veier som innbyr til å rusle rundt i det åpne kulturlandskapet. Besøksgården er tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Tilleggsopplevelser

Vi tilbyr hesteridning, som må avtales på forhånd. 500m unna gården ligger Setervatnet med
grillhytte, robåt, kano og gratis stangfiske etter fjellørret. Nedenfor gården ligger fjorden med båter
for utleie. Det er flere oppmerka turstier som starter fra gården. Norges største samling av
jettegryter ligger i Galtneset. En 2km lang sti er merket fra gården. Dersom dere ønsker en spesiell
natur-eller kulturopplevelse, tilbyr vi ulike turer i området med egen guide. Slike turer må avtales på
forhånd. Se vår hjemmeside for mer informasjon, og følg oss gjerne på facebook og instagram.

Guidet fisketur i Opløfjorden med strandhugg

Vi tar deg med på en fisketur i Opløfjorden. Etter hvert gjør vi et strandhugg og tilbereder noe av fangsten på bål. Og mens svartkjelen koker opp, forteller vi deg hva som skjedde med Opløfjorden som var en av landets rikeste sildefjorder.

Sesong: 1. mai - 15. september.
Tidsbruk: 3-5 timer.
Antall personer: Maks 4.
Pris: Se detaljer og pris

Nyttig informasjon: Informasjon om turen og Setran Gård, før vi starter. I turen inngår 3 – 5 timer med guide. Guiden er med på hele båtturen. Vi fisker og gjør strandhugg. Det serveres kaffe fra svartkjel og selvfanget fisk grilles på glørne. Viktig med varme og tette klær

Turbeskrivelse

Turen starter ved Setran Opplevelsesgård. Vi går ut med en 17 fots båt og viser dere den vakre «sørlandske» Opløfjorden med sine mange øyer, holmer og skjær. Vi finner alltid lune viker og gode fiskeplasser. Det er stort sett torsk, sei og makrell som biter først på kroken. Om bord i båten har vi fiskeutstyr til de som ikke har med eget utstyr.

På begge sider av Opløfjorden ligger det flere gamle fiskebondebruk, som i dag er ferieplasser. Historien om disse stedene tar vi underveis. Vi kan også se skuringsstriper og en rekke jettegryter som ligger i flomålet, som tydelige spor etter siste istid for 10.000 år siden. Det er vanlig å få øye på havørn, på jakt etter mat i fjorden.

Når vi er klare for en liten smak av «blodfersk» fisk og kanskje blåskjell, gjør vi et strandhugg på et egnet sted ute i fjorden. Vi sløyer og fileterer fisken, og lar måkene og ternene få et herremåltid først. Vi gjør opp bål og koker kaffen mens flammene er kraftigst. Mens vi nyter bålkaffen i fred og ro, brenner bålet ned slik at vi kan steke fisken på glørne. Fisken spises sammen med medbrakt flatbrød med godt smør på. Litt salt og pepper hører med.

Guidet tur til 10 000 år gamle jettegryter i Galtneset

Vi tar deg med til Norges største samling av jettegryter, dannet under siste istid for over 10 000 år siden! Og mens svartkjelen koker opp, forteller vi deg hva som skjedde med det gamle handelsstedet Galtneset og Opløfjorden som en av landets rikeste sildefjorder.

Sesong: 1. april - 15. desember.
Tidsbruk: 3-5 timer guidet tur.
Antall personer: 1-12 personer.
Pris: Se detaljer og priser.

Nyttig informasjon: Informasjon om turen og Setran Gård, før vi starter. I turen inngår 3 – 5 timer med guide. Guiden er med på hele turen. Det serveres kaffe fra svartkjel i Galtneset. Deltakerne tar med egen nistepakke og drikke. Stien går delvis over myr (fuktig mark)

Turbeskrivelse

Turen starter ved Setran Gård, og stien følger stort sett den gamle markavegen (handelsvegen) til Galtneset. Når vi ankommer Storhaugen får vi oppleve en panormautsikt over Opløfjorden og storhavet Folla, før vi går ned til jettegrytene. Her kan vi «jakte på» jettegryter i alle størrelser og fassonger. Felles for alle er at de er rimelig runde i formen, men dybde og størrelse i diameter varierer stort. Vi tar en orientering om dannelsen av jettegryter og hvorfor de ligger akkurat her.

Vi fortsetter ned til fjorden og Galtnesvika, som er en fantastisk rullesteinsstrand. Denne strandtypen har også sin naturlige forklaring. Vi beveger oss nå gjennom et åpent kulturlandskap som skjøttes av grå Trøndersauer til østsiden av Galtneset, hvor restene av det gamle handelsstedet ligger. Her tar vi oss en rast, og koker kaffe på svartkjel. Vi nyter egen medbragt niste.

Mens vi venter på at kaffen koker, forteller vi om historien til det gamle handelsstedet Galtneset og Opløfjorden som en av landets beste sildefjorder. Hvordan gikk det med silda og Galtneset?

Når vi er klar for det, rusler vi tilbake til Setran Gård.

Les mer om jettegrytene:

Jettegrytene på Galtnes

Galtneset natur og kultursti tar deg med til Norges største samling av Jettegryter. Ved Storhaugen, kun 2 kilometer fra Setran, kan du utforske mer enn 100 jettegryter i ulike størrelser og fasonger - dannet under istiden for over 10.000 år siden.

Jettegrytene på Galtnes

Galtneset natur og kultursti tar deg med til Norges største samling av Jettegryter. Ved Storhaugen, kun 2 kilometer fra Setran, kan du utforske mer enn 100 jettegryter i ulike størrelser og fasonger – dannet under istiden for over 10.000 år siden.

Stien starter ved Setran Opplevelsesgård (tidligere Galtnessætran), som var seter under Galtneset på 1700-tallet. Stien følger stort sett den gamle markaveien (handelsveien) til Galtneset (2,0 km), som var et viktig handelssted i Opløfjordens rike sildefiskeperioder (1880 – 1950).

Like ovenfor Galtneset finnes Norges største samling av mer enn 100 jettegryter. Disse ble dannet under istiden for ca. 10 000 år siden, og framstår i dag som en verdifull geologisk severdighet. Du finner infotavle både ved jettegrytene og i Galtneset. Siste halvdel av stien er en rundløype. Du kan velge enten å gå opp til jettegrytene fra Løvikmyra (0,7km) , for så å gå ned til Galtneset via Galtnesvika (0,6km), eller gå direkte til Galtneset (0,6km). Det beiter sauer i hele området i sommerhalvåret, så husk båndtvang. Stien er delvis fuktig, glatt og med stigning. All ferdsel på eget ansvar.

JETTEGRYTER

I dette fjellpartiet av Storhaugen (Galtnesfjellet) finnes det over 100 jettegryter i forskjellige størrelser og fasonger, som er Norges største samling av jettegryter. Jettegrytene ble dannet under istiden for 10 000 år siden, ved at vann og løsmasser ble satt under høyt trykk og bevegelse under isbreen i forbindelse med issmelting. Berget kan være glatt, så vær forsiktig. All ferdsel på eget ansvar. God oppdagelsesferd!

Med båt i Opløfjorden kan du også oppleve jettegryter i sjøkanten. På Stor-Brandtsøya var det en stor jettegryte som sikret fiskerbondebruket på øya tilstrekkelig drikkevann. Fra jettegrytene kan du velge å gå ned til Galtneset via Galtnesvika (0,5km), eller gå til Setran (2,1km).

GALTNESET

Gården Galtnes (fra gammelt Galtvig) er meget gammel. Funn av dyregrav og gravhaug tyder på menneskelig aktivitet og besetting i førkristen tid. Den første kjente bruker var Iffuer Ericsen i 1559. Med god og rommelig havn og fiskerike Opløfjorden og Folla, var næringsgrunnlaget godt på tross av lite dyrka mark. Gården hadde egen seter(Galtnessætran). Rundt 1900 var det fisk- og sildehandel i Galtneset. Fra 1920 til 1958 hadde Opløfjorden Samvirkelag tilhold her. Opløfjord Samvirkelag hadde på denne tiden filial i Hagavika ved Kolvereid… Det var også brygge, dampskipskai og poståpneri.

Galtneset er i dag en flott fritidseiendom. Opplevelsesgården Setran skjøtter kulturlandskapet her i sommerhalvåret ved hjelp av husdyr av rasen Grå Trøndersau. Det er 0,5 Km til jettegrytene via Galtnesvika mot vest. Korteste veien til Setran er østover via Staggavika (2,0km)